Τροφικές Αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ συχνές από την βρεφική ως και την εφηβική ηλικία, με συχνότερες την αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος, τους ξηρούς καρπούς, το αυγό και το σουσάμι, έχοντας αντίκτυπο στην καθημερινότητα του παιδιού, την ψυχική του υγεία αλλά και στην οικογένεια ευρύτερα.

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμεσου τύπου (IgE-mediated) όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ 2 λεπτών μέχρι 2 ωρών και καθυστερημένου τύπου (non-IgE mediated) οταν διαρκεί από 2 ως 48 ώρες μετά την κατανάλωση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου.

Τα συμπτώματα της IgE mediated αλλεργικής αντίδρασης είναι τα εξής:

  • Kνιδωτικό εξάνθημα

  • Πρήξιμο στα μάτια, χείλη ή γλώσσα

  • Συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή

  • Εμετό και σε πιο σοβαρές αναφυλακτικού τύπου αντιδράσεις και πιθανή απώλεια αισθήσεων.

    Τα συμπτώματα της non IgE mediated αλλεργικής αντίδρασης είναι τα κάτωθι:

  • Aλλαγές στις κενώσεις

  • Εμετός ή παλινδρόμηση

  • Δερματικό εξάνθημα

  • Αποστροφή προς το φαγητό

  • Αίμα ή και βλέννη στα κόπρανα

Ο περιορισμός του αλλεργιογόνου αίτιου απαιτεί υποστήριξη από ειδικό με εξειδικευμένη κλινική εμπειρία στις αλλεργίες ούτως ώστε να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις και απότομες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους του παιδιού.

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε μαζί και να εκπαιδεύσουμε τους μικρούς μας φίλους για την εύρεση των αλλεργιογόνων στις ετικέτες τροφίμων, τα κατάλληλα υποκατάστατα που θα αντικαταστήσουν ένα τρόφιμο και την αντιμετώπιση τυχόν αντιδράσεων. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μην αποκλειστεί από κοινωνικές εκδηλώσεις, νιώθοντας περιορισμό λόγω των διατροφικών του επιλογών, έχοντας το peer support των συνομιλίκων του.

Διαβήτης Τύπου 1

Ο νεανικός διαβήτης (τύπου 1) διαφέρει κατά πολύ απο το διαβήτη τύπου 2 όπου παρατηρείται μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή και ινσουλινοαντίσταση. Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από την μη παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος και τη χορήγηση ινσουλίνης εξωγενώς.

Μαζί μαθαίνουμε για τα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα τους υδατάνθρακες. Πως τους υπολογίζουμε, τα διάφορα είδη αλλά και πως κάνουμε match την ινσουλίνη που χρειάζεται να λάβει το παιδί μας με κάθε γεύμα ανάλογα με τους υδατάνθρακες που καταναλώνει.

Επίσης, σημαντικό ρόλο σε παιδιά που παρουσιάζουν συνεχείς διακυμάνσεις στις τιμές σακχάρου στο αίμα παρά το σωστό carb counting, παίζουν τα γεύματα που είναι πλούσια σε λίπη και πρωτεϊνη. Η κάθε παρέμβαση γίνεται σε συνεργασία με τον παιδοενδοκρινολόγο αλλά και τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί. Τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να χάνουν την ανεμελιά της ηλικίας τους και προτεραιότητα μας είναι να λαμβάνουν την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη.

Ακούσια απώλεια βάρους

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι γνωστή από τις συνεχείς μελέτες παγκοσμίως, ωστόσο μικρό ποσοστό ανθρώπων γνωρίζουν εκείνα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ακούσια απώλεια βάρους και δυσκολεύονται να το αυξήσουν. Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται στην ανεπαρκή θερμιδική πρόσληψη σε σχέση με τις ενεργειακές του ανάγκες αλλά και σε πιθανή δυσαπορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που σχετίζεται με μια πάθηση π.χ κοιλιοκάκη. Ο διαιτολόγος διαθέτει εργαλεία που μπορούν να φρενάρουν την καθοδική πορεία και να επιτύχουν την σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους με εξατομικευμένο τρόπο για κάθε παιδί.

Διατροφική υποστήριξη σε premature και term babies

Τόσο τα βρέφη που έχουν γεννηθεί μετά τις 37 εβδομάδες κύησης όσο και τα πρόωρα μωρά, απαιτούν στενή παρακολούθηση ειδικά κατά τους πρώτους μήνες ζωής λόγω:

  • Των αυξημένων ενεργειακών τους αναγκών σε μακροθρεπτικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) για να αναπτυχθούν κατάλληλα και να πετύχουν catch up growth.

  • Tου χαμηλού ενδεχομένως σωματικού βάρους που γεννήθηκαν πρόωρα (< 37 εβδομάδες).

  • Της ποιότητας και ποσότητας του μητρικού γάλακτος που μπορεί να χρειαστεί εμπλουτισμό με human milk fortifiers.

  • Του ενδεχόμενου πιθανής υποστήριξης της σίτισης τους μέσω εντερικής διατροφής κατά την παραμονή τους στο μαιευτήριο.

  • Αλλά και της κατάλληλης χρονικής περιόδου της εισαγωγής στερεών τροφών.

Γαστρεντερικές παθήσεις

Οι παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα παρουσιάζουν αυξητική τάση επηρρεάζοντας παιδιά όλων των ηλικιών τα τελευταία χρόνια. Από το stress related ευερέθιστο έντερο (IBS), την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GORD), μέχρι την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (crohns disease/ulcerative colitis), των functional gut disorders/gut motility conditions και της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας (ΕΟΕ).

Η πρόκληση της αντιμετώπισης των συχνών συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητας ζωής του παιδιού, αποτελεί για εμάς τους επιστήμονες υγείας προτεραιότητα αλλά και σκοπό για τη συνεχή υποστήριξη της οικογένειας.

  • Η ανίχνευση των λεγόμενων trigger food που πυροδοτούν τα συμπτώματα για το κάθε παιδί

  • O σχεδιασμός εξατομικευμένου πλάνου για τη διαχείριση της κάθε πάθησης

  • Η χρήση της τεχνολογίας για την εύρεση και αποφυγή τροφίμων που δεν ενδείκνυνται

    Αλλά και άλλοι μέθοδοι από την πολυετή μου εμπειρία σε κλινικές γαστρεντερικών παθήσεων στο Λονδίνο, είναι κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο Kids Diet Matters.

Επιλεκτική διατροφή

Oι picky ή selective eaters είναι τα παιδιά τα οποία έχουν restricted food intake όσον αφορά την διατροφική τους ποικιλία, κάνοντας focus σε τρόφιμα με συγκεκριμένη υφή, χρώμα και γεύση.

Κάποιοι από τους λόγους που τα οδηγούν στην παραπάνω συμπεριφορά είναι:

  • Οι τροφικές αλλεργίες

  • Η διάσπαση προσοχής

  • Ο αυτισμός

  • Mια αρνητική εμπειρία με το φαγητό

    Οι γονείς συχνά ανησυχούν για την ποιότητα της διατροφής του παιδιού τους και προσπαθούν με διάφορες τεχνικές και αναζητώντας πληροφορίες να την βελτιώσουν!

    “Ένα παιδί χρειάζεται χρόνο να εμπιστευτεί ξανά ένα καινούργιο τρόφιμο και να το εντάξει στη διατροφή του, εμπλουτίζοντας την”

    Θέλει υπομονή και κατάλληλη καθοδήγηση απο εξειδικευμένο διαιτολόγο που με τη σωστή μέθοδο και εργαλεία θα δουλέψει με την οικογένεια, με προτεραιότητα πάντα το παιδί.

Παχυσαρκία/Υπερβαρότητα

Μια φράση που έχω υιοθετήσει είναι: “Ποτέ μην κρίνεις κάποιον αν δεν έχεις περπατήσει ένα μίλι με τα παπούτσια του”.

Και αυτό γιατί το κάθε παιδί κουβαλά ορατά και αόρατα εμπόδια που καλείται να προσπεράσει. Ως επαγγελματία υγείας ακούω συχνά για τα παιδιά απρεπείς χαρακτηρισμούς, να δέχονται bulling και να κρίνονται καθημερινά.

Αυτό που χρειάζονται είναι κάποιος να τα ακούσει, να τα καταλάβει και να τα στηρίξει. Η εμπειρία μου σε κλινικές διαχείρισης βάρους στο Λονδίνο με βοήθησε να δω με άλλο μάτι αυτά τα παιδιά. Να αισθανθώ τις ανάγκες τους και να μάθω να δουλεύω με άλλους επιστήμονες υγείας με προτεραιότητα την ποιότητα ζωής τους. Η προσέγγιση είναι ολιστική δίχως αυστηρούς περιορισμούς, για να δώσουμε στο παιδί την πρωτοβουλία να κάνει τις αλλαγές που εκείνο θέλει και να μπορέσει να τις προσαρμόσει στην καθημερινότητα του και να τις διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Διατροφικές Διαταραχές

Τα social media αποτελούν πλέον σημαντικό εργαλείο της δουλειάς μας, ωστόσο είναι φορές που περνάνε λάθος μηνύματα όσον αφορά το φαγητό. Μέσα σε λίγα δεύτερα, βλέπουμε ακραία παραδείγματα όπως ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής μπροστά σε μια κάμερα συζητώντας τα νέα τους αλλά και παιδιά που στερούνται σε σημαντικό βαθμό τη διατροφή τους, προβάλλοντας την καθημερινότητά τους ως πρότυπο.

Πέρα από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές διαταραχές της νευρικής ανορεξίας, βουλιμίας, ορθορεξίας, το ARFID (Avoidant/restrictive food intake disorder) είναι πλέον μια από τις διαταραχές λήψης τροφής.

Το ARFID είναι πιο συχνό στα παιδιά τα οποία είναι πολύ επιλεκτικά με το φαγητό τους, καταναλώνοντας πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα, εμφανίζοντας και άλλα χαρακτηριστικά. Σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα ψυχολόγων και εξειδικευμένων ιατρών μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Εντερική και Παρεντερική Σίτιση

Η σίτιση μέσω ρινογαστρικού σωλήνα ή γαστροστομίας είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό και η διαχείριση ενός παιδιού με εντερική σίτιση απαιτεί έναν καταρτισμένο διαιτολόγο με κλινική εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν το παιδί μας δεν διαθέτει ασφαλή κατάποση, αδυνατεί να λάβει τα μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά από το στόμα και χρειάζεται υποστήριξη;

Με την κλινική μου εμπειρία μπορώ να σας καθοδηγήσω όσον αφορά τον κατάλληλο τύπου εντερικού σωλήνα, το διατροφικό σκεύασμα της εντερικής διατροφής αλλά και την παρακολούθηση του παιδιού πάντα σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα.

Σε περιπτώσεις όπου το γαστρεντερικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χρειάζεται να παρακαμπτεί για τη σίτιση εξαιτίας νόσων ή άλλων παραγόντων, η παρεντερική διατροφή αποτελεί λύση με στενή παρακολούθηση της διεπιστημονικής ομάδας.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 βασίζεται στην μειωμένη έκκριση από τα κύτταρα του παγκρέατος και την αντίσταση στην ινσουλίνη όπου τα κύτταρα μας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Η γλυκόζη είναι σάκχαρο που προσλαμβάνουμε από τους υδατάνθρακες και έχει ως φυσιολογικό μηχανισμό μετά την απορρόφηση της να αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα.

Τα παιδιά μας δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε διαδικασίες αυστηρής δίαιτας και γρήγορης απώλειας βάρους που θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης τους.

Έχουν ανάγκη από υποστήριξη και εκπαίδευση στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που θα τα κάνει να νιώθουν καλά με το σώμα τους, να έχουν ευεξία και να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο άλλα θέματα υγείας.

Διατροφικές ελλείψεις

Τα περισσότερα παιδιά στη χώρα μας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πολλές φορές, η έλλειψη αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διατροφή του παιδιού, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι απόρροια μιας πάθησης αλλά και συνδυασμός των δύο.

Ένας εξειδικευμένος παιδοδιατροφολόγος μπορεί μέσω της διατροφικής ανάλυσης της ποσότητας και ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνει το παιδί σας στην καθημερινότητα του να σας βοηθήσει διεξοδικά.

Τόσο μέσω των εμπλουτισμένων τροφίμων με βιταμίνες και μέταλλα όσο και με την καθοδήγηση για το κατάλληλο διατροφικό συμπλήρωμα για το παιδί σας αν χρειαστεί.

Καρκίνος και νεοπλασματικές ασθένειες

Έχοντας εξειδικευτεί στη διατροφική υποστήριξη παιδιών με νεοπλασία στις ογκολογικές μονάδες του Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο μπορώ να κατανοήσω τις καθημερινές προκλήσεις για το ίδιο το παιδί και την οικογένεια του τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της θεραπείας.

Είναι πολύ σημαντικό σ’ αυτή την στιγμή να έχετε δίπλα σας έναν επιστήμονα υγείας με ενσυναίσθηση και ευαισθησία που διαθέτει την κλινική εμπειρία να στηρίξει το παιδί σας διατροφικά, βοηθώντας το να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες και τα συμπτώματα της θεραπείας.

Υποστήριξη Θηλασμού

Η περίοδος του θηλασμού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του μωρού και είναι ξεχωριστή για την κάθε μαμά που έχει την δυνατότητα και επιλέγει να το κάνει. Τόσο για την ανάπτυξη του βρέφους με τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος (HMOs) αλλά και στο bonding μεταξύ τους. Συχνά οι νέες μαμάδες αναζητούν βοήθεια όταν παρουσιάζονται δυσκολίες ή ερωτήσεις για:

  • Tην σωστή τεχνική θηλασμού

  • Την εκπαίδευση του γονιού για την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος

  • Το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα ταΐσματος

  • Την περιεκτικότητα και ποιότητα του μητρικού γάλακτος και οι διαθέσιμες εναλλακτικές

Μετρήσεις βρεφών, παιδιών και εφήβων

Οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις είναι απαραίτητες καθ’ όλα τα στάδια της ζωής ενός παιδιού, μιας και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που υποδεικνύει το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και την ύπαρξη ή μη κάποιας αιτίας που μπορεί να τον διαταράξει.

Από την περίμετρο κεφαλής, το μήκος και το βάρος στα βρέφη μέχρι μετρήσεις ανάλυσης σύστασης σώματος και περιφέρειας σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας .

Στο Kids diet matters οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με σεβασμό στο παιδί με εξειδικευμένες ζυγαριές, αναστημόμετρα και λιπομετρητές τελευταίας τεχνολογίας. Η πορεία του κάθε παιδιού δίνεται σε κάθε επίσκεψη μέσω εξατομικευμένων εκτυπώσεων.

Εισαγωγή στερεών τροφών

Η εισαγωγή στερεών αποτελεί μια από τις πιο στρεσογόνους περιόδους ενός γονιού και μετράει αμέτρητα google searches στο διαδίκτυο.

Traditional ή baby led weaning; Και αν το παιδί μου πνιγεί; τι κάνω με την εισαγωγή αλλεργιογόνων;

Ο παιδίατρος συνηθίζεται να είναι ο πρώτος επαγγελματίας υγείας που θα συμβουλευτεί ο νέος γονιός γι’ αυτό το ζήτημα. Πλέον η συνεργασία του παιδίατρου με τον διαιτολόγο προσφέρει διεξοδικές λύσεις και υποστήριξη όσον αφορά:

  • Την ποιότητα της διατροφής

  • Την εισαγωγή αλλεργιογόνων για αποφυγή τυχόν μελλοντικών αλλεργιών

  • Την αυτονομία του παιδιού όσον αφορά τις υφές

  • Χρήσιμες συμβουλές και συνταγές!